Ferie er viktig for oss, og da er det også greit å vite hva du har rett på. Vi har tatt ferieloven i hånd.
Når får du ferie?
Det er ofte slik at arbeidstaker og arbeidsgiver som regel blir enige om når ferien skal tas ut, og hvor lang ferie du tar om gangen. Det mest vanlige er at den ansatte legger inn ønske om ferie. Ferieloven legger også opp til at arbeidsgiver skal drøfte ferieplanleggingen med enten den ansatte eller med tillitsvalgte.
Hvis du og arbeidsgiveren din ikke blir enighet om når ferien skal avvikles, så er det arbeidsgiver som har det siste ordet. Arbeidsgiver har også plikt til å sørge for at ferien faktisk blir avviklet.
Det er også sånn at du har krav på å få vite når du får ferie minst to måneder før den begynner. Dette er imidlertid såkalte ordensregler og brudd fra disse vil ikke få konsekvenser for arbeidsgiver.
Ferieloven regner perioden fra 1. juni til 30. september for hovedferien. I dette tidsrommet har arbeidstager rett til tre ukers sammenhengende ferie.
Hvor lang ferie har du rett på?
Alle har krav på ferie i fire uker og en dag. Det tilsvarer 25 virkedager, fordi ferieloven operer med lørdag som virkedag. Økonomiforbundets medlemmer som er tilknyttet Negotias tariffavtaler (dette gjelder de av våre medlemmer som har tariffavtale på arbeidsplassen sin) har rett til fem ukers ferie, eller 30 virkedager.
Feriefritid og deltid
Arbeider du deltid har du rett på samme antall feriefritid som andre. Det skal ikke fortas noen matematisk beregning av feriefritiden i forhold til stillingsstørrelsen din. Alle har rett på samme antall dager feriefritid som andre etter ferieloven og tariffavtalen. Etter Ferieloven § 5 (1) går de feriedagen som etter arbeidstidsordningen likevel ville vært fridager, regnes som feriefritid og går til fradrag i dagtall du har krav på.
Her ett eksempel på ferie og deltid: Du har krav på 25 dager med feriefritid og arbeider deltid med faste arbeidsdager på mandag og onsdag (2 dager i uken). Hvis du har 2 uker ferie sammenhengende har du brukt opp 10 dager med ferie, fordi de vanlige fridagene dine tirsdag, torsdag og fredag regnes som ferie de 2 ukene du tar ut ferie.
Arbeidstakere uten full opptjening
Arbeidstaker kan kreve å få feriefritid uavhengig av opptjeningen av feriepenger. Arbeidstaker kan motsette seg avvikling av feriefritid og eventuell tilleggsfritid i den utstrekning feriepengene ikke dekker lønnsbortfallet under feriefraværet.
Senior
Arbeidstakere som er 60 år og oppover, eller fyller 60 år i løpet av ferieåret, har rett på seks virkedager ekstra ferie. Her sier ferieloven at denne ferien kan tas ut når som helst på året og enten sammenhengende eller oppdelt.
Arbeidsgiver skal ha minst to ukers varsel før avvikling av ekstraferien.
Hva skjer hvis du blir syk i ferien?
Arbeidstaker blir helt arbeidsufør før ferien starter
Blir du helt arbeidsufør før ferien starter, kan du kreve hele ferien utsatt til senere i ferieåret, se Ferieloven § 9 (1), første ledd.
Følgende vilkår må da være oppfylt:
- Du må være 100 % arbeidsufør
- Arbeidsuførheten må du dokumenteres med legeerklæring senest siste arbeidsdag du skulle hatt før ferien
- Du må kreve at ferien utsettes til senere i ferieåret senest siste arbeidsdag du skulle hatt før ferien
Loven gir bare en rett for deg til å få hele ferien utsatt. Blir du sykmeldt i kun en del av den fastsatte ferien, må du velge mellom å avvikle ferie til tross for arbeidsuførheten eller å utsette hele ferien. Det er imidlertid ingen ting i veien for at arbeidsgiver og arbeidstaker i forbindelse med det aktuelle sykefraværet blir enige om at bare en del av ferien skal utsettes f. eks.
Arbeidstaker har vært helt arbeidsufør under ferien
Hvis du blir syk i ferien og er 100% arbeidsufør i løpet av ferien, kan du kreve at et tilsvarende antall virkedager ferie utsettes og gis som ny ferie senere i ferieåret, jfr. ferieloven § 9 (1), annet ledd.
For å kunne kreve utsatt ferie må du:
- har vært 100 % arbeidsufør under ferien
- sykdommen dokumenteres med legeerklæring
- når du har vært syk i ferien må du kreve en om utsettelse av ferien et tilsvarende antall virkedager ferie
Det er altså det antallet virkedager ferie som du har vært 100 % sykmeldt under ferien som kan kreves utsatt. Har du vært frisk eller gradert syk under ferien, kan ikke disse dagene kreves utsatt.
Overføring av ferie
Ferieloven sier at du kan avtale med lederen din å få overført inntil 12 feriedager til neste ferieår. Dette gjelder både den lovfestede og den avtalefestede ferien. Dessuten er det slik at feriedagene du ikke bruker, automatisk overføres til neste år.
Husk det er viktig å snakke sammen og prøve å holde en god dialog. Ferieloven er laget for å sikre at du som arbeidstaker får nødvendig hvile. Det er arbeidsgivers ansvar å sørge for at du får tatt ut alle feriedagene dine i løpet av et år. Hvis feriedager ikke blir tatt ut innen årets slutt, skal de overføres til det påfølgende året. Sørg for å ha avtaler om ferie og overføring av feriedager skriftlig. Slik kan du unngå eventuelle misforståelser senere.
Ferie og feriepenger
Det er vanlig at arbeidsgiver utbetaler feriepenger i juni eller juli i stedet for lønn denne måneden.
Det er viktig å merke seg at ferie er rett på fri uten lønn og at feriepenger er utbetaling av opptjent arbeidsvederlag. Satsen for feriepenger er på 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget. Dette grunnlaget vil stå på lønnsslippen din. Dersom du har en tariffavtale og rett på den femte ferieuken, er satsen på 12 prosent.
Satsen på ferien for de som har ekstraferie er 12,5 prosent for de som har ferielengde etter ferieloven (4 uker og en dag, eller 14,3 for de som har ferielengde etter tariff-/arbeidsavtale (5 uker).
Hvis du slutter i jobben, har du krav på å få feriepenger utbetalt også for inneværende år hvis du ønsker dette.
Har du sagt opp eller blitt sagt opp?
Oppsigelsestiden faller av og til sammen med avtalt ferie eller planer om ferie. Når arbeidstaker selv sier opp, er hovedregelen den samme som ellers i ferieplanleggingen. Det er arbeidsgiver som bestemmer tidspunktet for ferien. Har dere allerede avtalt ferie når arbeidstaker leverer oppsigelsen, gjelder denne avtalen fortsatt. Oppsigelsen er alene ikke grunn nok for arbeidsgiver til å endre allerede avtalt ferie.
Arbeidstaker kan altså ikke i utgangspunktet kreve å få lagt ferien sin til oppsigelsestiden. Her gir ferieloven noen unntak. Det er i de tilfellene hvor arbeidstaker etter oppsigelsestiden ikke vil ha mulighet til å avvikle tre uker sammenhengende ferie i hovedferieperioden. Denne perioden varer fra 1. juni til 30.september.
Et annet unntak er hvis arbeidstaker ikke har tid til å avvikle restferien sin i løpet av kalenderåret. Et siste unntak er ekstraferien for de over 60 år. Denne kan arbeidstaker fritt fastsette tiden for, også i oppsigelsestid, så lenge arbeidsgiver varsles om dette 14 dager før.
Når en arbeidsgiver sier opp en arbeidstaker, kan arbeidsgiver i de tilfeller hvor oppsigelsestiden er 3 måneder eller lenger, legge ferie til oppsigelsestiden. Arbeidsgiver må forholde seg til de vanlige reglene for feriefastsetting (altså unntakene nevnt overfor ved egen oppsigelse). Ferie som allerede er fastsatt og faller i oppsigelsestiden, avvikles slik som den er planlagt.
I de tilfellene hvor den ansatte har kortere oppsigelsestid enn 3 måneder, kan ikke arbeidsgiver legge ferie til oppsigelsestiden uten at den ansatte samtykker til dette. I tillegg er det slik at en arbeidstaker med mindre enn 3 måneder oppsigelsestid kan motsette seg å ta ut allerede avtalt ferie i oppsigelsestiden hvis man sies opp. Hvis man ønsker å motsette seg dette, må arbeidstaker aktivt ta dette opp selv.