I 2023 gjennomførte Finanstilsynet 51 tilsyn med regnskapsforetak. Tilsynsarbeidet resulterte i 12 vedtak om tilbakekalling av løyve som regnskapsforetak og seks vedtak om tilbakekalling av godkjenning som statsautorisert regnskapsfører. Finanstilsynet ga også ni straffegebyr som følge av brudd på hvitvaskingsloven.
Regnskapsførervirksomhet
Regnskapsførerbransjen i Norge er prega av en todeling. Det er 10 til 20 større selskap og grupperinger, men også mange små virksomheter, selv om det de siste åra har vært en reduksjon av virksomheter som blir drevet i enkeltpersonforetak. Regnskapsselskap eid av banker er i vekst og er aktive i markedet for regnskapsførertjenester. Det er også en klar tendens til at regnskapsforetak tilbyr økonomi- og rådgivingstjenester i tillegg til ordinær regnskapsføring med utarbeiding av årsregnskap og skattemeldinger.
Tilsyn
Finanstilsynets tilsyn er risikobasert. Prioriteringene i 2023 var basert på innrapportering og signal fra Skatteetaten, bransjeorganisasjoner, konkursbo og andre, og dessuten egne analyser av risikoer og sårbarheter. I tilsynsvirksomheten legger Finanstilsynet vekt på at regnskapsforetak oppfyller lovkrav og følger god regnskapsføringsskikk, og dessuten at de har god styring og kontroll med virksomheten sin.
Løyve
I 2023 ga Finanstilsynet 131 foretak godkjenning som regnskapsforetak og 620 personer fikk godkjenning som statsautorisert regneskapsfører.
Regelverksarbeid
Finanstilsynet utarbeidet forslag til forskrift til ny regnskapsførerlov. De identifiserte også behov for enkelte endringer i regnskapsførerloven som det blir regna som formålstjenlig å behandle sammen med forskriftsforslaget. Forslaget er sendt Finansdepartementet.
Kilde: Finanstilsynet.no