– våre avtaler
Avtaler med NHO
Avtaler med Virke
Avtaler med Spekter
Særavtaler
Gjennom Negotia har Økonomiforbundet medlemmer på fire ulike tariffavtaler inngått med tre ulike arbeidsgiverforeninger. Tariffavtalene med NHO og Virke er rammeavtaler, hvor det åpnes for at det fremforhandles særavtaler lokalt. Økonomiforbundet og Negotia har utviklet maler på særavtaler. Maler til disse finner du når du logger deg på nederst på siden skjema og maler.
Hvordan kreve tariffavtale
Et av de viktigste verktøyene du har som kontortillitsvalgt er tariffavtalen. Så snart dere har valgt en kontortillitsvalgt kan dere begynne å jobbe for å få på plass en tariffavtale på kontoret hvis dere ønsker det.
Er bedriften du jobber i medlem i en arbeidsgiverforening?
Hovedavtalene har bestemmelser om hvor mange organiserte det må være for å kunne kreve en tariffavtale. I Hovedavtalen i NHO kreves det at YS/Negotia må organisere minst 10 % av arbeidstakerne i bedriften innenfor tariffområdet. Det vil si at Økonomiforbundet må organisere minst 10 % av de ansatte på regnskapskontoret. Hovedavtalen i Virke har tilsvarende bestemmelser. I bedrifter med mindre enn 25 ansatte gjelder ikke ovenstående, men vil som hovedregel følges.Hovedavtalen i Spekter har litt andre bestemmelser knyttet til å kreve tariffavtale. Her kreves det at minst 3 medlemmer er organisert i virksomheten for å kreve forhandlinger om B-del (lokal tariffavtale i Spekter-området).
Hvis du ønsker at det skal forhandles om tariffavtale i din bedrift kan du fylle ut skjema for å kreve tariffavtale og sende det til Økonomiforbundet. Det er Negotia som forhandler fram tariffavtale for Økonomiforbundets medlemmer.
Arbeidsgiver er ikke medlem i en arbeidsgiverorganisasjon
Her er retten til å fremsette krav om tariffavtale hjemlet i Arbeidstvistloven. Arbeidstvistloven inneholder regler om tariffavtalers form og innhold, adgangen til å benytte arbeidskamp, forhandlinger og mekling i forbindelse med at man krever tariffavtale. Arbeidstvistloven gjelder uavhengig av om arbeidsgiver er organisert i en arbeidsgiverforening.
Fordeler ved tariffavtale
Tariffavtalen gir deg flere fordeler som ansatt enn det lovverket som regulerer arbeidsforholdet ditt generelt tilbyr. Noen eksempler på hva man kan finne i en tariffavtale er:
- Avtalefestet førtidspensjon (AFP). Dette er en tariffbasert pensjonsordning. Det vil si at AFP bare omfatter dem som jobber i bedrifter med tariffavtale der AFP inngår.
- Den femte ferieuka er avtalefestet
- Bedre arbeidstidsordninger (for eksempel 37,5 timers uke)
- Velferdspermisjoner med lønn (for eksempel fri med lønn for å følge barnet ditt første skoledag, tilvenning i barnehage, lege – og tannlegebesøk m.m.)
- Høyere overtidssatser enn arbeidsmiljøloven (50% og 100% mot 40% i AML)
- Rett til å velge tillitsvalgt
- Rett til å forhandle lønn
- Medbestemmelse: rett til å delta i saker som berører de ansatte og deres arbeidsforhold.
Tariffavtalenes oppbygning
Som tillitsvalgt er du en representant for dine medlemmer. For å kunne ivareta dine medlemmers interesser har du en del verktøy som hjelper deg til å utføre vervet på en best mulig måte.
Tariffavtalen er et viktig verktøy for deg som tillitsvalgt. Tariffavtalen er delt i to deler. Den kan også bestå av en tredje del, særavtalen.
Hovedavtalen
Hovedavtalen betegnes ofte som arbeidslivets grunnlov. Hovedavtalen gir regler for samarbeid på arbeidsplassen mellom de tillitsvalgte og arbeidsgiver. Formålet med hovedavtalen er at partene gjennom samarbeid, medbestemmelse og medansvar skal utvikle et godt arbeidsmiljø. Eksempler på bestemmelser i hovedavtalen er organisasjonsfriheten, informasjonsplikt, samarbeid på arbeidsplassen, medbestemmelse og streikerett.
Overenskomsten
Overenskomsten inneholder konkrete bestemmelser som regulerer lønns- og arbeidsvilkår i arbeidsforholdet. Dette gjelder for eksempel arbeidstid, overtidsgodtgjørelse, prosedyre for lønnsforhandlinger, endring av stilling, kompetanseutvikling, korte velferdspermisjoner mm.
Særavtalen
Noen tariffavtaler er rammeavtaler. Dette vil si at man bør utfylle disse med særavtaler. Særavtaler er skriftlige avtaler mellom de tillitsvalgte og bedriftsledelsen om lønns- og arbeidsvilkår som er tilpasset den enkelte bedrift. Bestemmelsene i særavtalen kan ikke gi medlemmene dårligere rettigheter enn det som følger av overenskomsten. Hovedavtalen har regler for endring og oppsigelse av slike avtaler. Hovedregelen er at en slik særavtale binder partene inntil den ved skriftlig oppsigelse er brakt til utløp. Det forutsettes at partene har ført forhandlinger før oppsigelse finner sted.
Har dere ikke særavtale på kontoret?
Økonomiforbundet/Negotia har utviklet maler til særavtaler til tariffavtalene med Virke og NHO. Disse malene kan brukes som et utgangspunkt for å lage særavtale på det enkelte kontor. Disse malene og annet interessant stoff finner du ved å logge deg inn nederst på siden for skjema og maler