Tekst: Skatteetaten
Innføringen av den nye skattemeldingen har skjedd gradvis over fire år. I 2024, for inntektsåret 2023, må alle virksomheter bruke den nye skattemeldingen.
I praksis betyr det:
• Når du skal levere selskapets skattemelding/selskapsmelding i 2024 (for inntektsåret 2023) kan du ikke bruke RF-skjemaene for skatt.
• Skattemeldingen/selskapsmeldingen må sendes fra et regnskaps eller-årsoppgjørssystem som støtter innsending av den nye skattemeldingen.
• De fleste enkeltpersonforetakene kan velge om de vil sende inn skattemeldingen sin gjennom et regnskaps- eller årsoppgjørssystem, eller levere på skatteetaten.no. o Unntaket er enkeltpersonforetak som har full regnskapsplikt. De må levere gjennom et regnskaps- eller årsoppgjørssystem.
En del av vedleggsskjemaer og næringsoppgaver er erstattet av en næringsspesifikasjon som leveres sammen med den nye skattemeldingen/selskapsmeldingen. De øvrige er innarbeidet i skattemeldingen/selskapsmeldingen. Det avgjørende er om informasjonen er felles uavhengig av selskapsform, eller om de er spesifikke for eksempel enkeltpersonforetak eller selskap. Næringsspesifikasjonen og skattemeldingen/selskapsmeldingen er inndelt i temaer og felt. Det er en omlegging vi kjenner fra skattemeldingen for lønnstakere og pensjonister. Informasjon som naturlig hører sammen, er samlet. Utgangspunktet for inndelingen er regnskapsoppstillingen.
Noen nyheter for 2024 (for inntektsåret 2023) (Det vil kunne komme mindre endringer).
- Rentebegrensing
- Dette blir et nytt tema i skattemeldingen for upersonlige og i selskapsmeldingen.
- Transaksjoner og mellomværende mellom nærstående
- Dette blir et nytt tema i næringsspesifikasjonen.
- Regnskapsutdrag
- Denne informasjonen oppgis i næringsspesifikasjonen.
- Uttak fra norsk beskatningsområde
- Dette blir en del av temaet «Andre forhold» i næringsspesifikasjonen.
Særskatteområdene blir en del av den nye skattemeldingen/selskapsmeldingen for selskap
Dette omfatter disse områdene:
- vannkraftverk
- rederi
- petroleum
- NOKUS
- samvirkeforetak
- Nye skatteregler for havbruk og rapportering av dette dekkes også for inntektsåret 2023.
Også verdt å merke seg:
Forhåndsutfylt skattemelding for selskap
Den nye skattemeldingen/selskapsmeldingen inkluderer også forhåndsutfylte opplysninger. Skatteetaten ønsker å dele mer av den informasjonen vi har, som kan være nyttig for deg som fyller ut skattemeldingen/selskapsmeldingen.
For inntektsår 2023 deles informasjon om:
- Fremførbart underskudd.
- Norske verdipapirer: opplysninger fra aksjonærregisteret og VPS.
- Forskning og utvikling: opplysninger om godkjente prosjekt o Opplysninger om godkjente prosjekter – for inntektsåret 2022 satte vi opp et helt nytt grensesnitt mot Forskningsrådet og får inn all nødvendig informasjon om prosjektene i skattefunnordningen.
- All informasjon som skal rapporteres til oss videreformidler vi, slik at det blir lett for selskapene å rapportere dette riktig.
- Deltakeropplysninger for selskap med deltakerfastsetting og NOKUS. Dette er informasjon vi kan dele etter at SDF/NOKUS har levert sin selskapsmelding. Se avsnittet under.
- Produksjonsavgift i tilknytning til den nye grunnrenten for havbruk som innføres for inntektsår 2023.
Den som fyller ut skattemeldingen må ta stilling til om de forhåndsutfylte opplysningene i skattemeldingen/selskapsmeldingen skal brukes, eller ikke. Dette skiller seg fra hvordan det gjøres i den personlige skattemeldingen. Der håndteres de slik at Skatteetaten legger de til grunn for fastsettingen, hvis ikke de endres.
Skatteetaten henter inn flere opplysninger som kan deles med de skattepliktige. Vi vil fremover dele flere av disse. Nøyaktig hvilke opplysninger som kommer til å forhåndsutfylles vet vi ikke enda. Målet er at Skatteetaten skal forhåndsutfylle de opplysningene vi har som har god nok kvalitet, og som er relevante for beskatningen.
Utvidet veiledning for selskap med deltakerfastsetting (SDF)
Selskapsmeldingen for selskap med deltakerfastsetting (SDF) bygger på skattemeldingen for upersonlige skattepliktige. Selskapsmeldingen inneholder et tilleggstema som heter «Eierforhold». Dette temaet inneholder eierskapsinformasjon og fordeling av inntekt, kostnader og formue. Hvis selskapet har levert sin selskapsmelding først, så vil deltakere i et SDF, eller et NOKUS, få det vi kaller en utvidet veiledning knyttet til dette temaet i sin skattemelding. I denne utvidede veiledningen får deltakeren informasjon om selskapet som skal fylles ut i egen skattemelding. Tidligere måtte deltakerne fylle ut dette selv, basert på tilsendt informasjon fra selskapet. 3
Forbedringer i 2024
I løpet av fireårsperioden vi har brukt på å fase inn ny skattemelding har vi, basert på erfaringer og tilbakemeldinger fra de som har sendt ny skattemelding, gjort forbedringer hvert år. Både skattepliktige, deres hjelpere og systemleverandørene har kommet med gode innspill. På bakgrunn av disse blir det gjort flere forbedringer for inntektsåret 2023. Dette er noen av dem:
1) Innsendingsprosessen for enkeltpersonsforetak som leverer opplysninger både via et regnskaps- eller årsoppgjørssystem, og på skatteetaten.no
Noen enkeltpersonforetak leverer skattemeldingen på skatteetaten.no og næringsspesifikasjonen gjennom et regnskaps- eller årsoppgjørssystem. Denne kombinasjonen har vært utfordrende for noen. Vi jobber nå for at innsendingsflyten skal bli bedre, og at det skal bli enklere å gjøre endringer i skattemeldingen. Dette tror vi også vil gjøre samarbeidet mellom for eksempel en regnskapsfører og den skattepliktige enklere.
Selve endringen gjør det nå mulig å bare sende næringsspesifikasjonen fra sluttbrukersystemet, uten å sende skattemeldingen. Endringer i skattemeldingen kan da gjøres på skatteetaten.no uten at de blir overskrevet når (bare) næringsspesifikasjonen sendes fra systemet.
Når alt er klart, sendes det samlet inn fra skatteetaten.no.
Men husk at:
- Næringsspesifikasjon sendt fra et regnskaps- eller årsoppgjørssystem, kan bare endres ved å sende inn på nytt fra systemet. Det er ikke mulig å gjøre endringer i denne på skatteetaten.no når det brukes sluttbrukersystem.
- Vær oppmerksom på at det er to måter å sende inn skattemelding og næringsspesifikasjon fra et sluttbrukersystem for enkeltpersonforetak. Alternativet til å bruke både regnskaps- eller årsoppgjørssystem og skatteetaten.no, er at både skattemelding og næringsspesifikasjon lagres i systemet, og alt sendes inn samlet derfra. Det er systemet som styrer hvilken innsendingsmetode du kan bruke.
2) Valideringstjenesten
- Vi jobber kontinuerlig med språket i feilmeldingene for at disse skal bli enklere å forstå.
- Det kommer en endring i rekkefølgen for kontrollene og beregning, slik at denne blir bygget opp mer logisk.
- Det skal komme tydelig frem hvorfor man får en beregningsfeil. Altså hvor denne feilen har oppstått.
3) Revisors signatur og utskrift
Vi arbeider nå med å gjøre noen endringer i det revisor får se når revisor skal signere. 4
Vi skal blant annet forbedre hvordan opplysningene presenteres og gjøre det enklere å finne fram til informasjon revisor har behov for å se.
Vi har fått flere forbedringsønsker knyttet til utskriftsmulighetene. De henger litt sammen med innspillene fra brukerne av revisors signatur. I hovedsak ser vi på forbedringer på hvordan opplysningene presenteres slik at de er bedre tilpasset behovene.