Det hele startet med noen regnskapsførere i landbruket da det i 1954 ble innført regnskapsplikt og det kun var noen få som fikk føre regnskap.
I starten var det små, lokale lag som skulle ta seg av regnskapsføringen. Det var ingen formelle krav til utdanning, men opplæringen ble gjennomført som lokale, korte kurs. Den eneste kontakten mellom de ulike regnskapsførere var på det årlige skattekurset som fylkeslagene i Bondelaget arrangerte. Det ble tidlig etablert fylkesvise organisasjoner der det første var Nord-Trøndelag fylkeslag i 1959.
Etter hvert var det mange som følte et behov for å bli mer organiserte og tanken om en landsomfattende forening ble stadig sterkere. Høsten 1964 ble det etablert et interimsstyre som skulle utrede dette. Lønn var et gjentatt tema da lønna var lav og kravet til utdanning var lite. 23. november 1967 ble så organisasjonen «Landslaget for Regnskapskonsulenter i Landbruket (LRK)» stiftet.
Gjennom årene 1970 til 1995 ble mange viktige saker fremforhandlet der foreningen var part. I 1973 var to av hovedsakene på Landsmøtet lønnsforhold og krav om autorisasjon for regnskapsførere. Gjennom mye foreningsarbeid og dialog med både arbeidsgivere og det offentlige, kom en tariffavtale på plass i 1980 og autorisasjonsordningen i 1993.
En liten kuriositet er en gjengivelse av protokollen fra «Komiteen for autorisasjon av regnskapsførere» fra 1975:
«Komiteens medlemmer er enige i at på grunn av det store moralske ansvar enhver regnskapsfører har, er det påkrevet at han har de nødvendige kvalifikasjoner for å utføre sitt arbeide tilfredsstillende.
For oppdragsgivere og myndigheter er det en forutsetning at autorisasjon skal medføre en hvis garanti for det arbeidet som blir utført av regnskapsføreren»
LRK (nå Økonomiforbundet) har hatt en organisasjonsavtale med NOFU (nå Negotia) siden 1978. Første overenskomst kom på plass 9.juni 1980 og ga et stort løft på mange områder. Antall medlemmer vokste, og hovedkontoret ble etablert med faste sekretariats ansatte på Hamar 1.august 1986.
I 2002 endret LRK navn og ble til Økonomiforbundet og har også hatt datterselskapet «Fagtjenester AS» operativt perioden 2008 – 2016.
Fortsatt jobber Økonomiforbundet tett på saker som berører medlemmene på ulike områder. Både på arbeidsrettslige forhold og på rene yrkesrettede saker. Gjennom nettverk og samarbeidspartnere er vi en aktør som blir lyttet til faglig og har høy kompetanse arbeidsrettslig både kollektivt og individuelt.